top of page
 • Foto van schrijverSancia Pennekamp

Wat is een burn-out en wat zijn de symptomen?

Bijgewerkt op: 23 okt. 2019


We horen veel over burn-out de laatste jaren en we kennen ondertussen bijna allemaal wel iemand die een burn-out heeft gehad. Of misschien heb je het zelf wel meegemaakt of denk je er tegenaan te zitten. Maar wat is nu eigenlijk een burn-out? En wat zijn de symptomen?

Wat is een burn-out?

We komen in een burn-out terecht als we onszelf langdurig aan stress hebben blootgesteld.

Vanuit biologisch oogpunt is stress een reactie op een bedreigende situatie. In zo’n situatie reageert ons lichaam met een vecht-, verstar- of vluchtreactie (Fight, Freeze or Flight). Adrenaline en cortisol stromen door ons lichaam en maken ons klaar voor actie; de spieren spannen zich aan, de bloeddruk en de hartslag schieten omhoog. De pupillen worden groot en al het bloed stroomt van de organen naar de spieren. Het gekke-buik-gevoel wordt veroorzaakt doordat de spijsvertering op een laag pitje komt te staan. En last but not least: we beginnen te zweten.

Deze vecht-, verstar- of-vlucht reactie zorgde dat onze betovergrootouders in de oertijd zich snel uit de voeten konden maken, bijvoorbeeld als ze een leeuw tegenkwamen. Voor de moderne mens komt het van pas als we niet goed uitkijken met oversteken, een stuurfout maken of als we daadwerkelijk worden aangevallen. Kortdurende stress is dus in veel gevallen volkomen normaal en helpt ons in ons dagelijks leven.

Maar het wordt anders als we deze stressreacties verkeerd en te lang in stand houden. We hebben er geen baat bij met een bonzend hart en klotsende oksels een presentatie te houden, met een bak energie in de file te staan of met dat rare-buik-gevoel om salarisverhoging te vragen.

Langdurige stress zorgt ervoor dat we altijd ‘aan’ staan. Onze reservevoorraad energie gaat er veel harder doorheen dan nodig. Stresshormonen zorgen voor slaapproblemen (waardoor die voorraad niet wordt aangevuld), Ons energieniveau wordt steeds lager en lager, ons immuunsysteem raakt overbelast en daardoor worden we vaker en langer ziek. Kortom: we raken in een neerwaartse spiraal die uiteindelijk leidt tot overspannenheid of burn-out.

Symptomen van een burn-out

Een burn-out kan omschreven worden als er ‘emotioneel en lichamelijk compleet doorheen zitten’. De accu is leeg en opladen lukt niet. We ervaren emotionele uitputting, depersonalisatie en gevoelens van afnemende competentie. Voor iedereen is een burn-out anders, maar voortekenen van een burn-out kunnen zijn:

 • vermoeidheid of gevoel van uitputting

 • hoofdpijn, spierpijn, buikpijn

 • snelle hartslag of pijn op de borst

 • duizelig

 • angst- en paniekklachten

 • piekeren

 • problemen met inslapen of doorslapen

 • snel geïrriteerd raken

 • snel emotioneel reageren

 • nergens meer zin in hebben

 • een opgejaagd en/of depressief gevoel;

 • verslechterde concentratie of geheugenproblemen

 • onzekerheid

 • geen behoefte aan seks

 • verminderde weerstand bv vaak verkouden zijn

Coaching bij burn-out

Als je denkt dat je wellicht afstevent op een burn-out of je zit er al in kun je denken aan hulp van een coach.

Een coach helpt je bij het onderzoeken van de oorzaken van je burn-out, hoe je het beste je activiteiten weer kunt gaan oppakken en hoe je blijvend herstel kunt gaan realiseren.

In een persoonlijk coach-traject gaan we kijken naar je verleden, het nu en hoe je het graag zou willen in de toekomst. We bekijken patronen in jouw leven, mogelijke disfunctionele en belemmerende overtuigingen en hoe je deze kunt ombuigen naar helpende overtuigingen en gedrag zodat je weer in balans komt met jezelf. Je leert je eigen triggers herkennen en erkennen en je leert strategieën te ontwikkelen die jou helpen om met meer plezier en ontspanning je leven te leiden.

Heb je vragen over burn-out of coaching? Neem dan gerust contact met mij op, ik beantwoord graag je vragen!

Meer informatie over een burn-out vindt je op mijn website:

https://www.sanciavoorbalans.nl/burn-out

160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Praktijk voor psychologie, coaching en lichaamswerk
Psychosociaal therapeut en coach Sancia Pennekamp

bottom of page