Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bijna een vijfde van de Nederlanders boven de twaalf jaar last van slaapproblemen: moeite om in slaap te vallen, door te slapen of te vroeg wakker worden.
Dat is toch verontrustend..
Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk slaap is en wat het met je doet als je tekort hebt. Tot ongeveer 7 jaar terug had ik ook veel slaapproblemen. Ik had een drukke baan met veel werk achter een computerscherm en veel stress. Ik had moeite met inslapen en als ik dan eindelijk, na minimaal een uur wakker liggen, insliep, werd ik vaak weer wakker midden in de nacht en lag ik maar te wachten totdat ik weer insliep, soms wel uren.. En 's morgens kwam ik moeilijk mijn bed uit omdat ik niet voldoende had geslapen. Wat was ik vaak moe, sjagerijnig en geïrriteerd..
Ik heb destijds van allerlei middeltjes geprobeerd, van kruidenthee tot melatonine en van meditatie tot schaapjes tellen. Niets hielp langdurig helaas.. Totdat ik erachter kwam wat wel hielp! Daarover hieronder meer.
Slapen is ontzettend belangrijk voor ons. Het is een eerste levensbehoefte. We kunnen niet lang zonder slaap. Chronisch slecht of te weinig slapen leidt tot allerlei klachten waaronder vermoeidheid, concentratieverlies, depressie, overgewicht en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en kanker.
Veel mensen grijpen bij een verstoord slaapritme, al dan niet op aanraden van hun huisarts, naar (slaap)pillen. Uit onderzoek van psychofysioloog professor Gerard Kerkhof, verbonden aan het Slaapstoorniscentrum van het Medisch Centrum Haaglanden en de Universiteit van Amsterdam, blijkt dat 12,3 procent van de Nederlanders 'een middel' gebruikt om slaap te verbeteren.
Een kwart van de slaappil gebruikers slikt de melatoninepil die verkrijgbaar is bij de drogist en apotheek. Volgens slaapprofessor Kerkhof is het gebruiken van Melatonine geen goed idee. "Melatonine is een hormoon dat ons lichaam zelf aanmaakt. Het wordt 's nachts geproduceerd in de hersenen en zorgt er overdag, zo tegen het eind van de middag, voor dat we slaperig worden."
Melatonine helpt dus bij het afstellen van de biologische klok, het regelt het slaap-waakritme. Melatonine is geen slaapmiddel en een melatoninepil zou eigenlijk gebruikt moeten worden om het slaap-waakritme te verschuiven, niet om mee in slaap te vallen. Bij langdurig gebruik van melatoninepillen kan je slaap-waakritme verschuiven en juist tot meer slaapproblemen leiden.
(bron: www.nu.nl/gezondheid)
Wat helpt dan beter bij slaapproblemen?
Zoals ik hierboven al heb geschreven heb ikzelf ook veel last van slaapproblemen gehad. Nu zal ik vertellen wat mij heeft geholpen maar ga er niet vanuit dat mijn oplossing ook voor jou geldt. Iedereen is anders en voor iedereen geldt dan ook een andere oplossing, een oplossing die bij jou past. Daarom zal ik ook andere suggesties geven die kunnen helpen bij een verstoorde slaap. Ik hoop dat daar iets bij zit voor jou.
Wat mij helpt:
- Sinds ik ben veranderd van werk en doe wat ik heel leuk vind om te doen en goed mijn grenzen daarin bewaak, slaap ik als een roos. Ik pieker (bijna) niet meer over mijn werk en val daarom meestal direct in slaap.
- Veel buiten zijn overdag, lopen met de hond of tuinieren en 's-avonds het licht dimmen en niet meer achter de computer. Dit stimuleert een duidelijk slaap-waak ritme en de werking van je lichaamseigen melatonine.
- Overdag niet te lang achter een computer zitten, veel afwisselen met andere werkzaamheden en beweging.
- Weinig tot geen alcohol drinken. Als ik dan toch weer eens een wijntje drink dan merk ik direct dat ik 's nachts onrustiger slaap.
- Regelmaat in opstaan en naar bed gaan. Eigenlijk sta ik altijd dezelfde tijd op en ga ik dezelfde tijd naar bed, ook in het weekend.
Algemene tips voor een betere nachtrust:
1. 's Avonds wat rustiger aan doen, je lichaam en geest langzaam tot rust laten komen.
2. Voldoende beweging of sport overdag (sport niet savonds laat, het lichaam heeft zeker 2 uur nodig om weer tot rust te komen).
3. Voorkom teveel piekeren. Als dit zelf niet lukt, praat dan eens met een coach of therapeut.
4. Ga overdag naar buiten.
5. Houdt regelmaat in je dag-nacht ritme, dezelfde tijd opstaan en naar bed.
6. Doe voldoende aan activiteiten overdag zodat je moe wordt.
7. Drink niet teveel alcohol.
8. Vermijd 's avonds teveel aan (blauw computer) licht.
9. Eet en drink niet meer 3 uur voordat je gaat slapen.
10. Zorg dat je het warm in bed hebt met warme voeten.
Als bovenstaande tips je niet helpen bij het verbeteren van je nachtrust, ga dan eens naar je huisarts of neem contact op met een slaapcentrum of psycholoog/therapeut. Een slechte nachtrust kan ook lichamelijke of psychische oorzaken hebben. Dan kan het helpen om dit verder te onderzoeken.