top of page
  • Foto van schrijverSancia Pennekamp

Hoe vindt je rust tijdens een drukke periode?

Bijgewerkt op: 13 nov. 2019


We hebben allemaal wel eens een drukke periode. Drukker dan normaal met meer invloeden van buitenaf, zaken waar je (tijdelijk) niet veel aan kan veranderen. Bijvoorbeeld een grote opdracht op je werk, een familielid die ziek wordt of een verhuizing of verbouwing. Sommige zaken vindt je leuk, andere minder prettig.


Positieve of negatieve stress, het feit blijft dat het energie kost. En hoe ga je daar mee om? Buffel je door totdat je omvalt en dan zie je wel weer? Of ga je rekening houden met je situatie door van te voren te bedenken hoe je hiermee kan omgaan? Hoe ga jij ervoor zorgen dat je toch nog kunt ontspannen tussen de drukte door?


Ik ben natuurlijk voorstander van het laatste.. ik heb uit eigen ervaring al meegemaakt dat de eerste optie, het door-buffelen, voor mij geen prettige uitkomst gaf: een burn-out.. En die wil ik graag voorkomen door onder andere rekening te houden met de omstandigheden waarin ik leef.


Hoe kun je dit nu aanpakken?


Bedenken > Plannen > Uitvoeren


1. Bedenken

Bedenk eens waar je blij van wordt, wat jou rust geeft (geestelijk of lichamelijk) en waar je ontspannen van wordt. Dat kunnen kleine dingen zijn zoals even gaan zitten en een kopje thee drinken of de hond uitlaten.


2. Plannen

Als je 2 of 3 dingen heb bedacht, ga dan eens na hoe vaak en met welke regelmaat je deze zaken zou willen gaan doen. 1x per dag, 2x per dag, 1x per week of 1x per maand?

Plan ze dan ook echt in voor jezelf. Zet het op een briefje en plak deze op de koelkast, zet het in je agenda, spreek het af met iemand waarmee je het samen wil gaan doen, enz enz. Een goede planning is ontzettend belangrijk in een drukke periode!


3. Uitvoeren Heb je dan alles gepland, voer het dan ook uit. Maak een afspraak met jezelf: "ik ga deze dingen doen omdat ik het mezelf gun." Maar geef jezelf ook ruimte om af te kunnen wijken van de planning, anders worden deze zaken een zoveelste "moetje". Je mag best eens overslaan, je doet het tenslotte voor jezelf. Bekijk altijd op het moment zelf of je er nog zin in hebt. Maar wees wel reëel: stel je het nu uit om weer door te buffelen of omdat je iets anders gaat doen waar je ook ontspannen van raakt?


Hieronder een aantal dingen die ikzelf bewust ga inplannen als ik in een drukke periode zit. Wellicht vindt je er wat inspiratie in!


- Naar de bioscoop gaan. Alleen of met iemand samen, dat maakt mij niet zoveel uit. Heerlijk in een andere wereld, in een verhaal en mijn gedachten over de dagelijkse drukke zaken verstillen.

- Een wandeling alleen met mijn hond in de natuur. Mijn telefoon gaat dan op stil of ik laat hem thuis. Echt met mijn aandacht bij mijn speelse hond, ballen gooien in het water, lachen om de sprong (van mijn hond) in de modder, opsnuiven van de geur van het bos. Heerlijk! Alle drukte relativeert weer, stress wordt omgezet naar rust en tevredenheid en ik weet weer dat het goed komt.

- Afspreken met een vriendin. Je verhaal kunnen doen. Luisteren naar de ander. Weten dat je er niet alleen voor staat, dat er vrienden zijn die willen helpen. Een heel prettig gevoel.

- Een lange wandeling met pitstops (koffie, lunch of diner) maken met mijn vriend. Samen in de natuur, of het nu regent of niet, lekker lopen en moe worden en afsluiten met iets lekker te eten. Daarna rozig naar huis en moe maar voldaan thuis op de bank crashen. Lichaam en geest volledig ontspannen!

- Een massage inplannen.

Ik geef zelf veel massages maar vind het ook heerlijk om te krijgen. Als ik in een drukke periode zit dan plan ik juist een fijne massage in voor mezelf. Ontspanning voor mijn lichaam geeft ook ontspanning in mijn hoofd!

- Een dag me-time in de agenda blokken.

Ik zorg dat ik met regelmaat een hele dag (en als dat niet lukt: een halve dag) voor mezelf inplan. Ik maak dan een gat in mijn agenda. Wat heerlijk om te zien dat er op die dag helemaal niks staat gepland. Ik gun mezelf die dag dat ik op dat moment zelf bepaal waar ik zin in heb: soms is dat netflixen, soms is dat koffie met de buurvrouw of soms is dat een boek lezen. Heerlijk, die dag even niks moeten, daar kom ik echt van bij.


Heel veel succes met het bedenken, plannen en uitvoeren van je eigen ontspanning!


Meer informatie over stress en ontspanning vindt je op mijn website:

https://www.sanciavoorbalans.nl

179 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Praktijk voor psychologie, coaching en lichaamswerk
Psychosociaal therapeut en coach Sancia Pennekamp

bottom of page