top of page

Hoe help je jezelf het beste bij stress?

Bijgewerkt op: 23 okt. 2019


We hebben allemaal wel eens perioden in het leven waarbij er van alles op ons af komt. Veranderingen op je werk, ziekte in de familie of een verhuizing. Hoe houdt je jezelf dan in balans? Hoe komt het dat de ene persoon er schijnbaar beter mee om kan gaan dan de ander? Dit heeft, naast je eigen karaktereigenschappen, ook te maken met de 7 factoren die belastbaarheid/weerbaarheid beïnvloeden. Zorg je goed voor jezelf met de juiste voeding en beweging, slaap je voldoende en kun je goed ontspannen? Heb je vrienden of familie waarmee je kunt praten en doe je wat je echt leuk vindt of wat je belangrijk vindt? Deze factoren hebben allemaal te maken met hoe jij reageert op stress van buitenaf. Hieronder heb ik ze allemaal op een rij gezet. Bekijk eens voor jezelf hoe deze factoren een rol in jouw leven spelen.

1. Ontspanning De boog kan niet altijd gespannen staan. Neem de tijd om na spanning (bv werk) ook genoeg te ontspannen. 2. Beweging Ga lekker bewegen, 1 van de beste remedies preventief en curatief tegen stress! 3. Voeding Zorg dat je gezond en evenwichtig eet. 4. Sociaal netwerk Wij mensen zijn een kuddedier. We vinden het (over het algemeen) prettig om mensen om ons heen te hebben waar we steun bij kunnen zoeken. Zorg ervoor dat je een sociaal vangnet hebt, dus bijvoorbeeld familie of vrienden waarmee je kunt praten of leuke dingen mee kunt ondernemen. 5. Slaap Niets is zo slopend als te weinig slaap! Zorg voor een goede nachtrust en voldoende uren slaap. 6. Mentaal Hoe kijk je naar de wereld en naar je zelf? Vaak hebben we overtuigingen van hoe jijzelf of de omgeving zou moeten zijn. Deze overtuigingen zijn vaak helpend (geweest) maar soms worden het belemmeringen waardoor je onnodig gestrest raakt. Dan is het handig om zo'n overtuiging eens goed te bekijken en waar nodig aan te passen. 7. Zingeving Doe jij wat je echt leuk vindt? Of wat je heel belangrijk vindt? Als je een leven leidt waarbij je niet naar je waarden leeft, krijgt je spanningen, stress. Ga dan eens kijken wat je kunt aanpassen zodat je beter naar je waarden leeft.

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Praktijk voor psychologie, coaching en lichaamsgerichte therapie
Psychosociaal therapeut en coach Sancia Pennekamp

bottom of page