top of page
Foto van schrijverSancia Pennekamp

De verschillende fasen van een burn-out


Burn-out.. we horen en we lezen er veel over de laatste jaren.

Volgens de Arbobalans 2018 van TNO zeiden 16 procent van de 8,5 miljoen werkende Nederlanders in 2016 burn-out klachten te ervaren. In 2007 was dat nog 11 procent.. Hoe kan het toch dat we met z'n allen steeds meer burn-out klachten ervaren of om ons heen zien? Volgens het TNO is de werkdruk de laatste 10 jaar enorm toegenomen en het gevoel van autonomie is juist afgenomen. De kosten voor werkgerelateerd verzuim, arbeidsongeschiktheid en zorg bedragen bijna 9 miljard euro per jaar. Dat is toch zorgelijk... Ervaar jij wel eens stress of burn-out klachten? Bijvoorbeeld dat je een slechte concentratie hebt op je werk, slaapproblemen (niet kunnen inslapen of doorslapen) of ben je wel eens geïrriteerd naar je partner of kinderen?

Sta daar eens goed bij stil.. want wellicht kun je het tij nu nog keren.


Fasen tijdens een burn-out

Een burn-out kent verschillende fasen die voor iedereen grotendeels hetzelfde zijn.


​1. Pre-burn-out

Je voelt je al lange tijd moe, je ervaart steeds meer klachten zoals hierboven beschreven, je hebt geen zin meer om naar het werk te gaan en het werk geeft geen voldoening meer. Je zondert je steeds meer af op sociaal gebied en je hebt nergens zin meer in, ook niet in de dingen die je voorheen wel leuk vond.


​2. Afknappen

Het is zover, het lukt niet meer. Je kunt jezelf er niet toe krijgen om naar je werk te gaan, de kinderen naar school te brengen of je bed uit te komen. Alles wordt je te veel, werk en/of privé. Je meldt je ziek. Een bezoek aan de huisarts is hierbij aanbevolen maar niet iedereen doet dit meteen. Je denkt: misschien is het een griepje of misschien lukt het wel weer na een paar dagen rust.. Als je het dan toch weer probeert na een paar dagen knap je weer af en je komt op het zelfde punt terecht. Je gaat naar de huisarts. Deze stelt de diagnose burn-out en je mag weer naar huis met het advies: neem rust.


​3. Acceptatie

In de eerste weken zul je steeds denken: hoe lang gaat dit duren? Wanneer ben ik weer hersteld? Wanneer kan ik weer aan het werk of wanneer voel ik me weer goed? Je ben voornamelijk bezig met denken aan straks, aan later. En het herstel lijkt niet snel genoeg te gaan. Je voelt frustratie, schuldgevoelens, onzekerheid, angst, verdriet. Hoe moet het nu verder? Je weet het niet. Je gaat langzaam inzien dat je echt ziek bent.


​4. Herstellen

Als je rust blijft houden zal je lichaam heel langzaam gaan herstellen. Iemand met een burn-out is in het begin heel laag belastbaar, zowel fysiek als mentaal. Door dit te leren accepteren en los te laten en daarnaast rust en activiteiten op de juiste manier af te wisselen, wordt de energiebalans herstelt. In deze fase is het heel belangrijk dat de opbouw van activiteiten heel geleidelijk gaat. Te veel hooi op de vork nemen kan zorgen voor een terugslag en heeft een negatieve invloed op het zelfvertrouwen, waardoor herstel langer kan duren. Te veel rust zorgt ervoor dat de belastbaarheid niet of nauwelijks vergroot wordt, waardoor je ook niet verder komt in het herstel.


​5. Oppakken van activiteiten

Als de energiebalans deels hersteld is kan je steeds meer dagelijkse activiteiten gaan oppakken. Je kunt in overleg met je werkgever een re-integratietraject starten en je kan aan jezelf gaan werken. In deze fase kun je samen met een coach gaan onderzoeken waardoor de burn-out is ontstaan. Welke factoren zijn externe oorzaken en welke intern? Wat kun jij gaan leren om ervoor te zorgen dat je herstel zich doorzet en dat je jouw belastbaarheid vergroot. En wat kun je doen om een nieuwe burn-out in de toekomst te voorkomen?


​6. Monitoren

Het is belangrijk om de eerste tijd nadat je jouw activiteiten weer hebt opgepakt te blijven monitoren hoe het met je gaat. Een terugval is niet ongewoon en je goed bewust worden en blijven van je gedachten, je gevoel en hoe je dit uit helpt om dit te voorkomen. Je hebt net geleerd hoe je op een andere manier kunt omgaan met stressvolle situaties en het geleerde zit nog niet verankerd in je geest.  'Het kost tijd om het geleerde in je leven te integreren.'

​Oorzaken van een burn-out​

Vaak wordt gedacht dat een burn-out veroorzaakt wordt door het werk. Problemen op het werk, een hoge werkbelasting of een onprettige werksfeer kunnen leiden tot stress en zelfs een burn-out. Maar niet altijd is een burn-out werkgerelateerd. Ook andere oorzaken kunnen een burn-out veroorzaken, zoals traumatische ervaringen, problemen of ziekte in de familie of conflicten met partner. Vaak is de oorzaak van een burn-out de combinatie van heftige situaties op meerdere vlakken in je leven.


Daarnaast is het van belang om te gaan kijken waarom jij nu zo heftig op een situatie reageert. We leven in een hectische wereld, we hebben een druk gezinsleven of werkomgeving en we willen het graag allemaal goed doen. We stellen hoge eisen aan onszelf. Dit maakt dat we onszelf extra druk opleggen en nog meer stressvolle situaties creëren voor onszelf.

Heb je vragen over burn-out of coaching? Neem dan gerust contact met mij op, ik beantwoord graag je vragen!

Meer informatie over een burn-out vindt je op mijn website:


118 weergaven0 opmerkingen

Comentários


Praktijk voor psychosociale en lichaamsgerichte therapie
Therapie Arnhem en Doetinchem

bottom of page