top of page
girl-1822702

Hulp bij angst en paniek

Iedereen heeft wel eens angstgevoelens en dat is maar goed ook. Angst waarschuwt ons, maakt ons waakzaam en alert in situaties waarin we gevaar lopen. Het zorgt voor de reflex waarmee je een ongeluk voorkomt en maakt je behoedzaam, bijvoorbeeld als je tijdens je vakantie langs een steile klif wandelt. Angst is dus een nuttige en normale emotie.

Ook in situaties waarin we geen lichamelijk gevaar lopen, kunnen angstgevoelens ontstaan. Angst om beslissingen te nemen, angst om te falen, om iemand te verliezen, om geld, gezondheid etc.

Faalangst

Bij faalangst ben je continu bang om niet te voldoen aan de verwachtingen die een ander van je heeft, of waarvan jij denkt dat een ander die van je heeft. Angst om te falen kan je belemmeren om dingen te doen. Dat kan gevoelens van angst oproepen, van frustratie maar ook van teleurstelling. Het kan leiden tot een voortdurend piekeren over problemen die mogelijk kunnen ontstaan. Dat leidt tot een vicieuze cirkel waar je moeilijk tot niet alleen uit kunt komen.

Sociale angst

Een van de meest voorkomende angstvormen is sociale angst. Sociale angst heeft alles te maken met de aanwezigheid van andere mensen en de angst voor hun oordeel over jou. Denk bijvoorbeeld aan de angst die de kop op steekt voorafgaand aan een sollicitatiegesprek, wedstrijd, presentatie of optreden. In het gunstige geval maakt angst je extra gefocust op de prestatie die je neer wil zetten, waardoor je wellicht net dat beetje extra uit jezelf weet te halen. Als we ons echter té veel richten op het oordeel van anderen gaat het belemmerend werken. Dit kan je flink in de weg zitten en in tal van situaties tot uiting komen.

  • Van voorstelrondjes, vergaderingen en presentaties krijg jij het Spaans benauwd

  • In openbare ruimtes ben je alert, want stel dat iemand je onverwacht iets zou vragen.

  • De gedachte aan een komende wedstrijd of optreden maakt je nerveus en misselijk.

  • Je wilt je mening inbrengen tijdens een vergadering, maar je durft niet omdat je bang bent om af te gaan.

  • Je gaat verjaardagen en andere sociale verplichtingen het liefst uit de weg.

Té veel aandacht voor angstgevoelens leidt vaak tot pogingen om deze onder controle te krijgen. Dit kan uiteindelijk zelfs resulteren in lichte tot zware paniek. Een volgende keer wordt eenzelfde situatie daardoor vaak nog moeilijker.

Door samen te kijken welke situaties een blokkade oproepen en welke patronen en gevoelens (overtuigingen) hier voor jou spelen, leer je herkennen en erkennen. Wat ruimte geeft naar de volgende stap van doelen stellen en vervolgens proberen en doen. Ik wil je graag helpen om in je kracht te komen en de dingen te doen met vertrouwen en geloof in je zelf.

Ik help je graag

Heb je ook last van angst of paniek? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op voor vragen of het maken van een eerste afspraak. Je bent van harte welkom.

Praktijk voor psychologie, coaching en lichaamsgerichte therapie
Psychosociaal therapeut en coach Sancia Pennekamp

bottom of page